sunnuntai 23. elokuuta 2009

Hedelmäsokeri eli fruktoosi marjoista ja hedelmistä!

Päivitys 10.1.2010: Bongasin Anssi Mannisen blogista aivan loistavan videon fruktoosista ja ylipäätänsä sokereista. Kannattaa käyttää 1,5 h, takaan että ei mene hukkaan!

Hedelmäsokeri lisätään valmisruokiin, urheilujuomiin ja limonadeihin ja sitä jopa mainostetaan pullojen ja tuotteiden paketeissa. Onko tässä mitään järkeä? Jos elimistö on rakennettu niin että se on valmis vastaanottamaan muutaman hedelmän päivässä niin pitääkö fruktoosia saada vielä muualta?

Aika paljon olen lukenut artikkeleita hedelmäsokerin haitoista vaikka fruktoosin Glykeminen indeksi (GI) on matala, eli se nostaa vain vähän verensokeritasoa.

Tässä muutama tuore englanninkielinen artikkeli aiheista:

Eating High Levels Of Fructose Impairs Memory In Rats
(ScienceDaily)

Fructose Sets Table For Weight Gain Without Warning (ScienceDaily)

Consuming fructose-sweetened, not glucose-sweetened, beverages increases visceral adiposity and lipids and decreases insulin sensitivity in overweight/obese humans (JCI)

Suomenkielisiä artikkeleita hedelmäsokerin haitoista:

Sokerilimut ja hedelmäsokeri ehkä kihdin riskitekijöitä (tohtori.fi)

Hedelmäsokeri muuttuu helpommin rasvaksi kuin aikaisemmin on uskottukaan. (sokeriton.fi)

Sokeri ja haimasyöpä

Fruktoosin määristä:

Vertailua fruktoosia/100g (lähde: fineli)

1. Hedelmäsokeri 99.8
2. Hunaja 41.4
3. Välipalapatukka kuituinen 36.5
4. Keksi fruktoosilla makeutettu 32.1
5. Omena kuivattu 31.7
6. Hillo fruktoosilla makeutettu 31.5
7. Rusina 28.9
8. Siirappi 21.7
9. Sekahedelmä, kuivattu 16.6
10. Viikuna, punnittu kuorineen 16.1
11. Jogurttirusina / jogurttihedelmä kuorrutettu kuivattu hedelmä 15.9
12. Pikkuleipä fruktoosilla makeutettu 15.2
13. Marmeladi marjoista 14.7
14. Luumu kivetön, kuivattu 14.6
15. Taateli, kuivattu, punnittu kivineen 14.5
16. Porkkana kuivattu 13.0
17. Luumu, tumma, punnittu kivineen, kuivattu 12.1
18. Sipuli kuivattu 11.0
19. Tomaatti, aurinkokuivattu, öljyssä 10.5
20. Aprikoosi kuivattu 10.0
----
44. Omena, ulkomainen, kuorittu 4.9
45. Kirsikka, punnittu kivineen 4.8
46. Ananas sokeriliemessä 4.8
----
66. Mustaherukka 4.0
67. Mustaherukkahöyrymehu laimentamaton, sokeroitu 4.0
68. Täysmehu, vitaminoitu, keskiarvo 4.0
47. Päärynä kuorittu 4.8
----
100. Mansikka 3.0
----
110. Mustikka metsä- 2.9
111. Puolukka 2.9
----
122. Banaani kuorittu 2.7
----
289. Persikka/nektariini kuorittu, kivetön 1.3

Pähkäilyä:

Yksinkertaisesti, niin kuin monen muunkin makro- ja mikroravinteen osalta, kannattaa siis vältellä teollisesti valmistettuja tuotteita ja syödä tuoreita/pakastettuja marjoja ja hedelmiä!

Puolen litran pullo Hartwallin Jaffaa sisältää 10g hedelmäsokeria (+36g muita sokereita). Tähän määrään saat syödä mansikoita noin 350g (10,5 fruktoosia + 19g muita sokereita) tai kolme banaania (10,1g fruktoosia ja 40,5g muita sokereita). Suosittelen siis että vaihdat sen jaffapullon marjoihin ja hedelmiin. Marjoista ja hedelmistä saat myös paljon vitamiineja, luonnollisessa muodossa, ja kivennäis- ja hivenaineita sekä kuituja!

Mansikka 350g Vitamiinit % päivän saantisuosituksesta (lähde: kalorilaskuri.fi)

C-vitamiini 280%
Folaatti 40%
K-vitamiini 38%
E-vitamiini 18%
Riboflaviini (B2) 14%
Niasiini 8%
Tiamiini(B1) 6%

Kivennäis- ja hivenaineet % päivän saantisuosituksesta
Kalium 18%
Rauta 18%
Fosfori 16%
Magnesium 14%
Kalsium 8%
Sinkki 2%

Hedelmäsokeria ei siis ole marjoissa ja hedelmissä mitenkään luonnottomia määriä mutta jos käytät tuotteita mitkä on makeutettu hedelmäsokerilla, voit olla pulassa. Itse syön vähintään 100g marjoja päivässä, lisäksi syön 1-2 hedelmää päivittäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti