maanantai 29. kesäkuuta 2009

Mitä jokaisen tulisi tietää D-vitamiinista

Miksi D3-vitamiini D2-vitamiinin sijaan? (lähde: Tohtori.fi)

D-vitamiinin alaryhmät:

* ergokalsiferoli (D2-vitamiini) on ergosterolista ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta muodostuva, mm. riisitaudin ehkäisyyn vaikuttava aine.
* kolekalsiferoli (D3-vitamiini) on mm. voissa, kananmunissa ja kalassa esiintyvä D-vitamiini, jota myös muodostuu ihossa ultraviolettisäteilyn vaikutuksesta 7-dehydroksikolesterolista.
* kalsidioli (D3-vitamiini-25-OH) on aktiivisen D-vitamiinin esiaste, jota maksa muodostaa kolekalsiferolista
* kalsitrioli (D3-vitamiini-1,25-(OH)2) on D3-vitamiinin eli kolekalsiferolin biologisesti vaikuttava aineenvaihduntatuote, jota munuaiset valmistavat kalsidiolista

Näistä keskeisin on kolekalsiferoli eli D3-vitamiini, jota auringon ultraviolettisäteily muodostaa ihon 7-dehydroksikolesterolista. D3- ja D2-vitamiini muuttuvat maksassa ja munuaisissa aktiivisiksi metaboliiteiksi, jotka käyttäytyvät hormonin tavoin ja osallistuvat elimistön kalsiumin ja fosfaatin säätelyjärjestelmään, johon osallistuu myös lisäkilpirauhashormoni. Lisäksi D-vitamiini vaikuttaa solukalvojen ja hermoston toimintaan sekä lihastoimintoihin.

Saadaanko D-vitamiinia Suomessa tarpeeksi? (Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiiri)

"Todennäköistä on, että Suomessa merkittävällä osalla väestöä D-vitamiinin saanti ei vastaa suosituksia." (HUS)

Mitä terveysvaikutuksia d3-vitamiinilla on?

"...D-vitamiinilla saattaa olla vaikutusta myös diabeteksen syntyyn." (HUS)

"Tutkimuksissa on havaittu, että matala D-vitamiinitaso nostaa erityisesti nuorempien eli alle 50-vuotiaiden miesten riskiä sairastua myöhemmällä iällä eturauhassyöpään ja myös nopeuttaa syövän etenemistä. Vastaavasti korkean D-vitamiinipitoisuuden on todettu hidastavan syövän kehittymistä. D-vitamiinin puutos saattaa altistaa myös suoli-, rinta- ja munasarjasyöville." (HUS)

"D-vitamiinin tärkein vaikutusalue on suolisto, jossa se lisää kalkin ja fosfaatin imeytymistä ja turvaa näin luulle tärkeiden rakennusaineiden riittävän saannin." (HUS)

"Ainakin vanhuksilla D-vitamiini vaikuttaa myös lihaskuntoon. Sen avulla voidaan parantaa lihaskuntoa ja tasapainoa ja näin vähentää kaatumisia sekä luunmurtumia. D-vitamiini vaikuttaa suotuisasti myös ihmisen immuunipuolustusjärjestelmään ja vähentää infektiosairauksien riskiä." (HUS)

ARTIKKELEITA AIHEESTA:
D-vitamiinin puute kohta epidemia? (YLE)

Asiantuntijat vaativat D-vitamiinin saantisuositusten pikaista nostamista (Aamuposti)

D-vitamiini on elämän eliksiiriä (kaleva.fi)

MUUTA IHMEELLISTÄ:

Vauvoille syötetään pääasiassa d2-vitamiinia vaikka Suomen lastenlääkäriyhdistys suosittelee D3-vitamiinia. (Suomen lastenlääkäriyhdistys Ry)

Artikkeli:
Neuvolan D-vitamiinisuositukset puutteellisia (MediUutiset)

Oma syönti:
Itse syön 20-40μg/vrk, riippuen siitä onko ollut kala-/aurinkopäivä vai ei. Talvella aina 40μg/vrk, d3-vitamiinia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti