tiistai 30. kesäkuuta 2009

Omega-3-rasvahapot

Tänään oli mielenkiintoinen artikkeli Helsingin Sanomissa kalaöljyistä. Käytännössä artikkelissa kyseenalaistettiin kalaöljyn käytön hyödyt suhteessa siihen miten paljon kalakannat siitä kärsivät.

Tässä muutama mielenkiintoinen tutkimus omega-3-rasvahapoista:

Omega-3 Fatty Acids Reduce Risk Of Advanced Prostate Cancer
(ScienceDaily)

Omega-3 Fatty Acids Prevent Medical Complications Of Obesity, Study Suggests
(ScienceDaily)

Omega-3 Kills Cancer Cells (ScienceDaily)

Tässä muutama suomenkielinen artikkeli:

Omega-3-rasvahapot – ihmelääkettäkö? (Yle.fi)

Omega-3-rasvahappojen tarve ja puutoksen seuraukset
(Tohtori.fi)

Oma syöminen:

Itse tulen vielä jatkamaan (tämänkin HS:n artikkelin jälkeen) omega-3- rasvahappojen (DHA ja EPA) syömistä purkista, niin kauan kunnes todistetaan varmuudella, ettei niitä kannata syödä. Oma annos 2 kapselia päivässä, pelkkää 0mega-3 ilman synteettistä A-vitamiinia. Lohipäivänä en käy purkilla.

Miksi ei rypsiöljyä, siinähän on omega-3 rasvahappoja?

"Kasviöljyistä peräisin oleva omega-3-rasvahappo (ALA) on biologisesti heikkotehoisempaa kuin kalan omega-3:t, koska suurin osa ALAsta hapettuu ja vain keskimäärin 7–8 % siitä muuntuu elimistössä biologisesti aktiivisiksi omega-3:ksiviite?. Noin 3 % ALAsta muuntuu EPAksi ja 0–9 % DHA:ksi [1] [2] [3]. Runsas LA:n (omega-6) saanti vähentää entisestään ALAn muuntumista EPAksi ja DHA:ksi. Tästä syystä ALA ei näytäkään tuottavan yhtä hyviä tuloksia esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeissa kuin EPA ja DHA [4] [5] ja niin muodoin sydän- ja verisuonitautien sekä mielenterveysongelmien ehkäisyyn ja hoitoon suositellaan mieluummin kalan kuin kasviöljyjen omega-3-rasvahappoja [6] [7] [8] [9]" (wikipedia)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti