maanantai 29. kesäkuuta 2009

Rasvainen maito vs. rasvaton maito

Haasteita satelee. Tällä kertaa kyseessä on maito. Lähinnä haluttiin tietää miksi pitäisi käyttää rasvaista maitoa eikä rasvatonta. No tässä muutama artikkeli aiheesta.

Loistavia biokemisti ja biologi Christer Sundqvistin artikkeleita maidon terveellisyydestä:

Maito on terveysjuoma

Täysrasvainen maito suojeli eturauhassyövältä

Maito hyväksi urheilijan lihaksille

Muita lähteitä aiheesta rasvaton maito vs. rasvainen maito:

Tutkimus: Vähärasvaiset maitotuotteet lisäävät hedelmättömyyttä (Helsingin Sanomat)

Ruotsalaistutkimus: Täysrasvaiset maitotuotteet lihottavat vähemmän (Ravitsemusjaterveys.fi)


Täältä koko joukko tutkimuksia maitorasvan tärkeydestä: Ravitsemus ja terveys

Lisäksi on ihmetelty luomumaitoon siirtymistäni, tässä muutama artikkeli siitäkin aiheesta:

Luomumaito on terveellistä (Christer Sundqvist)

Luomumaito vähentää 32% ihottumia lapsilla

Muita lähteitä:

Maito ja terveys (Toim.huom. sivusto meijeriteollisuuden lobbari)

Lue myös:

Kuka Christer Sundqvist?

Henkilökohtaisesti arvostan kaveria suuresti. Lähdeviitteet kunnossa, ei satuile omiaan vaan luottaa tieteeseen. Tai jos satuilee niin sen huomaa selkeästi huumoriksi. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori (Biokemisti ja biologi).

Omaa pähkäilyä:

Maito (mielumin rasvainen/kevytluomumaito) sopii hyvin pohjoismaalaisille ihmisillä joilla ei häviä laktoosia pilkkova entsyymi elimistöstä ensimmäisten elinvuosien jälkeen. Monilla muilla "kansoilla" se häviää ja heistä tuleekin laktoosi-intoleransseja eli he eivät voi maitoa juoda, sen luonnollisessa muodossaan. Kiittäkäämme geeniperimää tästä valkoisesta ihanuudesta, ja nauttikaamme sitä runsaasti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti