keskiviikko 15. heinäkuuta 2009

Lisäaineet osa 1: Nitraatti (E250)

Tupsahti Antti Heikkilän uutiskirje s-postiini. Sillä mm. varoiteltiin nitraattien vaaroista (lisäaine koodit E248, E250, E251, E252). Alkuperäiseen tutkimusraporttiin pääsee tästä.

Pyrkikäämme siis välttämään sellaisia tuotteita joihin on lisätty nitraattia. Nitraattia saadaan liikaa myös muista lähteistä kuten vaatteista. Nitraatti aiheuttaa tukitusti Alzheimerin ja Parkinsonin tautia ja diabetesta. Eli ei siis kovin kivaa kamaa pelkästään sen takia että liha säilyisi pidempään ja näyttää punaisemmalta. Kaasuun pakatut tuotteet on parempia, kunhan ne ei ole valmiiksi marinoituja. Nitraateja on paljon mm. makkaroissa, nakeissa ym. valmismoskassa.

Ja jos lääkäri Antti Heikkilä ei herätä arvostusta, niin tässä vielä tohtori.fi sivuille lukemaan lisää. Christer Sundqvist on myös blogannut aiheesta: Vaarallisimmat ruoka-aineet

Huom. alle yksivuotiaalle lapsille ei saa antaa nitraatteja ollenkaan ja suositeltu annos yli yksivuotiaalle lapsille on maksimissaan yhden nakin sisältämä nitraattimäärä vuorokaudessa! (lähde: verkkoklinikka.fi)

8 kommenttia:

 1. kiitos kun annoit noi tunnistenumerot! Helpompi syynätä tuoteselosteita - eihän kukaan avoimesti tunnusta käytävänsä ko lisäaineita.

  VastaaPoista
 2. Kyllä muuten tunnustaa, nimittäin lihaleikkeleiden valmistajat :). Yritin ostaa luomu lihaleikkelettä CM:n lihatiskiltä. Iloisesti kerrottiin, että on jopa vaihtoehtoja. Homma kuoli siihen, että näihin luomuihin oli lisätty todella luonnonmukaista E250 ja E300 lisäaineita. En ostanut. Lihatiskin neiti oli nyrpeä, kun edes kysyin moisesta. Sanoi, että näihin katsos kaikkiin lisätään ko lisäaineita. Että ei ole sellaista leikkelettä, joihin juuri näitä ei laiteta. No, niin kauan en sitten syö leikkelettä, kun lisäaineet kuuluvat niiden valmistusaineisiin.

  VastaaPoista
 3. Ihan samaa olen itsekin ihmetellyt ja pahoitellut. Miksi "pilata" hyvä luomuliha näillä ihan tarpeettomilla lisäaineilla!!! Ja perheenäitinä mietityttää tulevaisuudessa nuo kouluruokailut... onneksi vielä on ollut mahdollisuus valita päiväkoti jossa kaikki ruoka/tarvikkeet on luomua!

  VastaaPoista
 4. Kotivaran Luomu Meetvurstikin sisältää tuota pahaa nitriittiä(E250). Siirryin varta vasten tuohon luomu meetvurstiin kun uskoin, että se nyt on puhdasta, mutta nyt löysin tästäkin tuota myrkkyä. Miten tämä voi olla mahdollista, että luomunkin sekaan on tietoisesti laitettu myrkkyjä??? Hulla maa.

  Edelliselle kommentoijalle vaan tiedoksi, että ei se paljoa hyödytä että päiväkoti tarjoaa luomua jos suuret lihanvalmistajat myrkyttävät lihan nitriitillä...

  VastaaPoista
 5. Nitraatteja käytetään luomussa siinä missä muuallakin. Luomu on yksi standardi muiden joukossa, ei luomu tee ruuasta mitenkään automaattisesti terveellistä. Yrittäkää tuottaa ruokanne itse, se on ainoa tapa tietää mitä ruuassa on. Lisäksi ei auta mitään että ruoka pakataan muoviin, sillä elintarvikemuovista siirtyy ruokaan hormonien tavoin elimistössä vaikuttavia aineita. Tästä syystä lasten muoviset tuttipullot suositeltiin vaihtamaan lasisiin koska muovista liukenevilla aineilla voidaan vaihtaa esim. rotanpoikanen uroksesta naaraaksi. Terveellinen ravinto on laaja kokonaisuus ja siihen vaikuttaa paljon enemmän kuin lisäaineiden välttely, sillä ruokaan tulee paljon myrkkyjä myös raaka-ainelistauksen ulkopuolelta. Niin kauan kun ihminen käyttää fluoria, juo vesijohtovettä, käyttää aspartaamia tai fruktoosia niin on aika sama minkä laatuista ravintoa syö koska pelkästään nuo myrkyt romuttaa lopputuloksen. Sellainen on tämä maailma, ikävä kyllä.

  VastaaPoista
 6. Joe haluatte leikkeleitä ja makkaroita iman nitriittiä siihen helppo vastaus. Ostakaa luomulihaa sitten lihamylly mihin saa makkarapuristimen ja tehkää makkarat sekä leikkeleet itse. Säilyvyys ei sitten ole kuin päivän tai kaksi. Helpoa ja hauskaa kokoperheen ruoanlaittoa.

  VastaaPoista
 7. Tällaisia leikkeleitä löysin lähikaupasta ja otin ilolla vastaan : http://www.huhtahyvat.fi/tuotteet?show=111 . Näyttää siltä, että riittävän suuren painostuksen alla elintarvikevalmistajienkin on ryhdyttävä tekemään muutoksia tuotteisiinsa. :)

  VastaaPoista
 8. Edellinen mainittu tuotesarja ei suinkaan ole lisäaineeton. Ns. kasvisliemi eli hiivauute on käytännössä sama asia kuin MSG eli e621, ja kysymys on vain määrästä.

  Samaa jippoa käytetään nykyään lukemattomissa tuotteissa, jotka "eivät sisällä arominvahvennetta" eli toisin sanoen arominvahvenne on lisätty pussista, joka luokitellaan valmistusaineeksi sen sijaan, että se kaadettaisiin pussista, joka luokitellaan lisäaineeksi. Tuote on siis yhtä aito kuin soijapaskeella jatkettu kura.

  Toisaalta on kyseenalaista, onko pieni määrä hiivauutetta tai natriumglutamaattia varsinaisesti haitallista, sillä sehän on vain luontaisten ravintoaineiden jakauman vääristämistä. Moni muu asia normaaleissa makkaroissa on paljon arveluttavampaa.

  Lopulta kysymys kuuluu, miten muka luonnollista ravintoa etsivä ihminen kehtaa pettää itseään niin räikeästi, että ostaa kypsätkin lihat tehtaassa kovamuoviin pakattuina. Kamoon oikeesti.

  VastaaPoista