torstai 2. heinäkuuta 2009

Suola

Tänään oli Iltalehdessä artikkeli siitä, kuinka vanhukset ja kovasti liikkuvat tipahtelevat kun eivät juo nesteitä tarpeeksi, eivätkä syö tarpeeksi suolaa. Suola on suhteellisen kiistelty, ainakin terveyshaittojen osalta. Jotkut sanovat että sitä pitäisi syödä 15-24g päivässä kun yleinen suositus on 5g päivässä. Johtuen siitä että elimistö menettää vähintään 15g natriumia päivän aikana (virtsa, hikoilu, uloste).

Tässä jälleen loistava veteraaniurheilijan (Christer Sundqvist) juttu aiheesta:
Suola herättää tunteita

Kaikki me jotka urheilemme (lue: hikoilemme paljon) ja noudatamme hiilihydraatteja rajoittavaa ruokavaliota, tulisi seurata vielä tarkemmin sitä että saamme tarpeeksi suolaa. Kun jätämme leivän (erittäin suolaista, jos ei vähäsuolainen vaihtoehto), pastan, perunan ja riisin pois niin nautittu suolan määrä laskee dramaattisesti. Onkin tärkeää maustaa tekemämme lämmin ruoka reilusti suolalla (miksi ei myös salaatteja). Kesähelteet lisäävät myös suolan menetystä, eli pitkäähän suolavarastonne hyvinä. Korkeaa verenpainetta tai muuta sairautta kärsiville: kääntykää lääkärin puoleen :)

Itse käytän ruuanvalmistuksessa merisuolaa (vuorisuolakin käy), ja pyrin aina löytämään sen perinteisen kivennäisveden (Hartwall Vichy Original) treenijuomaksi.

Huom. älkää käyttäkö aromisuolaa! Siitä myöhemmin kunhan pääsen lisä-aineisiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti