sunnuntai 19. heinäkuuta 2009

Masentaako? Muista B12, folaatti ja EPA

Näin krapulassa on kiva kirjoittaa piristävistä aiheista kuten masennuksesta. On kuitenkin tärkeä ja mielenkiintoinen aihe ja lähinnä se miten ruokavaliolla voidaan vaikuttaa positiivisesti masennusoireisiin ja jopa poistaa ne kokonaan.

Löysin internetin ihmeellisestä maailmasta erittäin kattavan ja tutkimuksiin pohjautuvan erikoislääkäri Tommi Tolmusen kirjoittaman artikkelin. Referoituna artikkelissa puhutaan neljästä tärkeästä ruoka-aineesta joilla on tutkimuksien mukaan positiivinen vaikutus masennusoireisiin. Jos sinua masentaa niin lue koko artikkeli tästä!

B12-vitamiini eli (syanokobalamiini)

Mistä saadaan: Ylivoimaisesti paras B12-vitamiinin lähde on maksa. Muita hyviä lähteitä on liha, kananmuna, maito ja kala.

Folaatti eli foolihappo

Tästä on aikaisemminkin ollut puhetta. Vaikuttaa positiivisesti muihinkin tauteihin kuten sydän- ja verisuonitauteihin.

Mistä saadaan: ylivoimaisesti paras foolihapon lähde on maksa. Muita hyviä on vihreät vihannekset, paprika, leseet ja munankeltuainen.

EPA

Kalaöljyistäkin on aikasemmin ollut puhetta mutta tässäkin yhteydessä tuli esille.

Mistä saadaan: Kalaöljyt (rasvaiset kalat)

Tryptofaani

Trypofaani on yksi lukuista aminohapoista ja välttämätön semmoinen mitä elimistö ei siis pysty itse valmistamaan vaan se pitää saada ravinnosta. Tryptofaani on serotoniinin ja melatoniinin esiaste. (wikipedia)

Mistä saadaan: Juusto, kasvikset, liha, maksa, leseet, seesamin- ja auringonkukansiemenet.

Jos itse kärsisin masennuksesta (huom. muu kuin krapula) niin söisin vähintään kerran viikossa maksapihvin ja joka päivä paljon kurkkua ja paprikaa. Joka toinen päivä söisin rasvaista kalaa (lohta tai sardiinia). Lisäksi ottaisin joka päivä 1-2 E-EPA kapselia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti