keskiviikko 1. heinäkuuta 2009

Lysiini - Saadaanko sitä tosiaan liian vähän ravinnosta?

Lysiini tai l-lysiini on mielenkiintoinen aminohappo. Lysiinin saannin ongelmista kertoi minulle ensimmäisenä kiistelty ortopedi Antti Heikkilä kirjassaan Ravinto ja terveys. Yritin löytää suomenkielisiä luotettavia lähteitä mutta enpä juurikaan niitä löytänyt. Heikkilä käyttää itse heraproteiini valmistetta turvatakseen lysiinin saannin.

Lysiini on välttämätön aminohappo eli se on välttämätöntä ihmisen terveydelle ja sitä elimistö ei pysty itse valmistamaan. Aikuisille suositellaan 12 mg/kg/päivä. (University of maryland Medical Center)

Missä lysiiniä sitten on?

Meijerituotteet
Heikkilä väittää kirjassaan että lysiini tuhoutuisi kun meijerituotteita pastöroidaan. Väite: Lysiini tuhoutuu 43 asteessa. Pastöroinnissa maito kuumennetaan vähintään
+72 asteeseen 15 sekunniksi. Näin maidon säilyvyys paranee merkittävästi,koska toimenpide tuhoaa pilaajabakteereita.

Meijeriteollisuus vastaa Maito ja terveys sivulla:
"Toisaalta laktoosi reagoi heraproteiinien
ja kaseiinien kanssa aiheuttaen ns. Maillard-reaktion. Tämä saattaa
muuttaa maitovalmisteen ravintoarvoa, koska reaktiossa tuhoutuu
lysiiniaminohappoa. Useat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että
lysiinin hävikki pastöroinnissa on vain 1–2 prosentin luokkaa." (Maito ja terveys)

Muita lysiinin lähteitä:(University of maryland Medical Center)

Proteiinirikkaat ravintoaineet kuten liha (erityisesti punainen liha, sianliha ja siipikarja), juusto (erityisesti parmesaani), tietyt kalat (kuten sardiini ja turska), pähkinät, kananmunat, soijapavut (erityisesti tofu ja eristetty soija proteiini), spirulina ja sarviapilan siemen.

Mitä sitten vaikka et saisikaan tarpeeksi lysiiniä? (University of maryland Medical Center)

-Lysiinilla on merkittävä rooli kasvussa
-Lysiinilla on merkittävä rooli rasvan muuntamisessa energiaksi
-Lysiini auttaa alentamaan kolesterolia
-Lysiinilla näyttäisi olevan rooli kehon kalsiumin säilyttämisessä ja käytössä

Jos on liian vähän lysiiniä kehossa voi tulla seuraavia seuraamuksia

-munuaiskivien muodostuminen
-väsymys
-pahoinvointi
-huimaus
-ruokahaluttomuus
-verestävät silmät
-lyhytkasvuisuus
-anemia
-hedelmättömyys

On kuitenkin erittäin harvinaista että ruokavaliosta saadaan liian vähän lysiiniä, sanotaan Marylandin yliopiston sivuilla. Riskiryhmässä ovat vegaanit sekä rankasti treenaavat urheilijat.

Jokainen vetää omat johtopäätökset kannattaako lysiinin saanti turvata purkista vai ei. Itse syön heraproteiinia palautusjuomassani.

Niin ja jos joku löytää luotettavan suomenkielisen kirjoituksen aiheesta niin lähetätkö linkin?

1 kommentti:

  1. Luotettavuudesta en tiedä, tässä yksi juttu lysiinistä ja kokemuksista.

    http://finnmsm.blogspot.fi/2007/02/rikkimikko-on-seuraillut-ahkerasti-niit.html

    VastaaPoista